برای بسیاری از مصرفکنندگان نانهای مدرن این سؤال پیش میآید که” آیا نان چاودار گلوتن دارد “؟ درست است که برخی از مقالات عنوان کردهاند که دانه چاودار همان گندم سیاه فاقد گلوتن است اما تحقیقات جدید نشان میدهد که درصد کمی گلوتن در دانه چاودار وجود دارد و بهتر است در رژیمهای فاقد گلوتن از مصرف نان چاودار صرفنظر شود.
نان چاودار چیست؟
نان چاودار نان سنتی کشور آلمان است که در آن کشور به نام نان روگن معروف است. این نان از آرد چاودار پخت میشود و برای تهیه خمیر آن بههیچعنوان از جوش شیرین استفاده نمیشود؛ بلکه در تهیه خمیر نان چاودار از خمیر ترش استفاده میکنند. این نان نسبت به نان سفید بافتی سفتتر دارد و بهخوبی برش میخورد، اما ممکن است به دلیل سنگینی این نان برای برخی خوردن آن سخت باشد. طعم نان چاودار شیرین و خوشمزه است و از نظر مواد غذایی ارزش قابلتوجهی دارد.
برای تهیه نان چاودار به آرد چاودار خالص سبوسدار نیاز است. برای آمادهکردن آرد چاودار، دانههای گیاه چاودار را از مزارع مربوطه با کمباین غلات برداشت میکنند. دانهها را بعد از بوجاری و الک و زدودن مواد ناخالص و آلودگیها به دستگاههای پوستگیری میبرند. خوشبختانه دانه چاودار سبوس و مواد مغذی خود را در مرحله پوستگیری حفظ میکند و پس از آسیاب شدن آرد بسیار ارزشمندی به دست میآید.
نان روگن یک میان وعده پرطرفدار است که توصیه بسیاری از متخصصان تغذیه میباشد. همه افراد جامعه در سنین مختلف و با جنسیت متفاوت میتوانند نان چاودار را در رژیم غذایی خود قرار دهند. به کسانی که به مصرف گلوتن حساسیت دارند توصیه میشود که از خوردن نان چاودار پرهیز کنند؛ چرا که برخلاف گزارش برخی مقالات که دانه چاودار را فاقد گلوتن میدانند، تحقیقات اخیر ذکر کرده است که حتی در چاودار هم مقدار کمی گلوتن یافت میشود.
نان چاودار بهتر است یا نان جو
سبک زندگی در جوامع مدرن و درحالتوسعه همراه با نشستنهای طولانی در پشت میز، موقع رانندگی، تماشای تلویزیون و کار با شبکههای اجتماعی است. متأسفانه امروزه اکثریت جامعه فعالیت بدنی کمی دارند و در معرض چاقی و بیماریهای قلبی و عروقی قرار گرفتهاند. به دنبال این تغییرات در جامعه بشری، اهمیت مصرف غذاهای کم کالری و مغذی روزبهروز بیشتر میشود. در این میان بهتدریج استفاده از نانهای رژیمی باارزش غذایی بالا موردتوجه قشر وسیعی از مردم قرار گرفته است.
نان چاودار و نان جو دو نان رژیمی معروف هستند که برای بسیاری از مردم کشورهای اروپایی و آمریکایی شناخته شده است. در سالهای اخیر در کشور ما ایران نیز بحث استفاده از نانهای رژیمی بهویژه نان چاودار و نان جو باز شده است؛ چنانچه کارشناسان تغذیه در صدد ترغیب مردم به جایگزینی این نانها با نان سفید هستند.
آیا نان چاودار گلوتن دارد ؟
در پاسخ به سوال آیا نان چاودار گلوتن دارد ؟ باید گفت، نان چاودار به منبع غنی پروتئین و فیبر معروف است. چنانچه گزارش شده است در یک تکه 32 گرمی از نان روگن، 7/2 گرم پروتئین و 9/1 گرم فیبر وجود دارد. این نان بسیار کم کالری است و مناسب رژیمهای لاغری میباشد. از طرفی نان جو سرشار از فیبر، منیزیوم و ویتامین B1 است. همچنین خوردن نان جو در کنترل فشار خون و کاهش چربی بد خون موثر است. اما هر دو نان چاودار و نان جو حاوی گلوتن هستند و برای افرادی که بیماری سیلیاک دارند مناسب نمیباشند. در انتخاب بین نان جو و نان چاودار توصیه میشود با وجود ارزش غذایی بالای هر دو نان، به صورت متناوب اقدام به مصرف هر دو شود.
نان روگن برای لاغری
فیبر از اجزای اصلی دانه چاودار است. در ۱۲۸ گرم از آرد چاودار ۳۱ گرم فیبر وجود دارد. فیبر ماده بسیار مهمی است که در اثر مصرف آن اشتهای فرد کم میشود و ساعات بیشتری سیر میماند. ازاینرو با مصرف روزانه نان چاودار میتوانید افزایش وزن خود را کنترل کنید و در طولانیمدت حتی به کاهش وزن نیز دست یابید.
همانطور که میدانیم کالری اضافی در بدن به چربی تبدیل میشود، اما مصرف فیبر در وعدههای غذایی سبب بالارفتن میزان سوختوساز بدن شده و به کاهش وزن کمک میکند. با مصرف نان چاودار که منبع غنی فیبر است متابولیسم بدن خود را بالا ببرید و از معجزه کنترل وزن با این غله ارزشمند سود ببرید.
نان تست روگن
نان تست نوعی نان است که مصرف آن در وعده غذایی صبحانه بسیار معمول و پرطرفدار است. نان تست را از آردهای متفاوتی از جمله آرد گندم، آرد جو و آرد روگن تهیه میکنند. نان تست روگن سرشار از مواد مغذی است و جایگزین بسیار مناسبی برای نان تست گندم است. این نان در برشهای کوچک و بستهبندیهای متفاوت در بازار وجود دارد.
طرز تهیه نان چاودار
برای پخت نان چاودار چندین دستور متفاوت وجود دارد. در ادامه یکی از بهترین دستورهای پخت نان روگن را توضیح میدهیم.
موادی که برای پخت این نان لازم است عبارتاند از:
- ۲۰۰ میلیلیتر شیر ولرم
- 1 قاشق غذاخوری شکر
- 2 قاشق غذاخوری آرد چاودار
- 5/1 قاشق غذاخوری خمیرمایه
- 5/1 قاشق چاییخوری نمک
- 4 تا 6 قاشق غذاخوری روغن زیتون
- ۱ عدد تخممرغ
- آرد به اندازهای که خمیر به دست نچسبد
شکر و شیر ولرم را با هم ترکیب میکنیم و خمیرمایه را روی آن میپاشیم. ۱۰ تا ۱۵ دقیقه صبر میکنیم. تخممرغ را با روغن به هم میزنیم و مخلوط خمیرمایه را به آن اضافه میکنیم. آرد چاودار و نمک و آرد را دو بار الک میکنیم. نمک و آرد روگن را به مخلوط اضافه میکنیم و به دنبال آن کم کم آرد را اضافه میکنیم و با دست ورز میدهیم. آرد را تا جایی اضافه میکنیم که خمیر به دست نچسبد. خمیر را به اندازه کافی ورز میدهیم.
خمیر را در کاسهای چرب شده میگذاریم و روی آن را میپوشانیم و در جایی گرم به مدت 5/1 ساعت قرار میدهیم. ابتدا خمیر را با وردنه باز کنید و سپس رول کنید و در قالب لوف چرب شده بگذارید. روی خمیر را مجدداً پارچه نمدار بکشید و ۳۰ دقیقه استراحت دهید.
روی سطح نان را با قلم مو شیر و روغن بکشید و کمی کنجد بپاشید. درنهایت روی آن را فویل بکشید و روی فویل با چاقو چند سوراخ ایجاد کنید. فر را در درجهی ۱۸۰ گرم کنید و قالب را داخل فر قرار دهید. زمان پخت ۴۰ تا ۴۵ دقیقه در دمای ۱۸۰ درجه است.
تولیدیهای نان چاودار در کشور
شرکت توسعه تجارت ایلیا آمادگی همکاری با تولیدیهای نان چاودار در کشور را دارد و مفتخر است که توانایی عرضه جزئی و عمده آرد مرغوب چاودار به تولیدیهای نان چاودار را دارد. چنانچه برای تهیه محصول موردنظر خود به راهنمایی بیشتری نیاز دارید میتوانید از طریق راههای ارتباطی ذکر شده در سایت، با کارشناسان سایت ایلیا ارتباط برقرار نمایید.