چاودار گیاهی بسیار مشابه با گندم و جو دوسر میباشد که به رنگ قهوهای تیره است و گاهی با گندم سیاه اشتباه گرفته میشود . چاودار پوسته ندارد و جزو 5 غله پرمصرف و محبوب در دنیا است، اما ارزش های غذایی گیاه چاودار چیست؟
خصوصیات گیاه شناسی چاودار
. میباشدSecale ceraelچاودار یکی از مهمترین غلات جهان با نام علمی
چاودار بومی کشورهای آسیای مرکزی و ایران میباشد. 400 سال قبل میلاد حضرت مسیح، از آن آرد تهیه میکردند و برای تهیه انواع نان استفاده میشدهاست. اکنون اکثرا در اروپای شرقی کشت میشود ولی در چین و آمریکای شمالی و جنوبی نیز کشت یافت میشود.
این غله از خانواده گندمیان (پوآسه و یا گرامینه) است که بسیار مشابه گندم و جو بوده و در غذاهای گوناگون کاربرد دارد. چاودار زراعی یک گیاه یکساله دیپلوئید روزبلند است و کشت انواع گیاهان روزبلند تتراپلوئید نیز در اروپا رایج است.
این گیاه مقاومترین غله نسبت به سرما است و دگرگشن است. چاودار سیستم ریشهای گستردهای دارد و آسانتر از سایر گیاهان و غلات از آب استفاده میکند. بههمیندلیل با شرایط آبوهوایی نامساعد و خاکهایفقیر غیرحاصلخیز و شنی سازگاری نشان میدهد. فرم مطلوب ازت آن ، ازت آمونیاکی است.
ارزش غذایی چاودار
طبع چاودار معتدل است و به دلیل دارابودن موادمعدنی و مغذی، پروتئینها، ترکیباتآلی و ویتامینها بسیار محبوب انسان برای اضافهکردن به رژیم غذایی میباشند. این ترکیبات شامل منگنز، منیزیم، روی، مس، فیبرهای غذایی، فسفر، آنتیاکسیدانهای فنولی و ویتامین های گروه ب میباشد.
ارزش غذایی چاودار در صد گرم آرد
کالری : 338، چربی : 1.6 گرم، کربوهیدرات : 76 گرم، فیبر : 15 گرم، پروتئین : 10 گرم
خواص و ارزش غذایی چاودار
گوارش و هضم آسانتر میکند.
کاهش ابتلا به یبوست .
کمکردن خطر ابتلا به زخممعده.
کمک به بهبود دیابت نوع 2.
رفع سنگهای کیسه صفرا و مشکلات مربوط به آن.
کاهش وزن و لاغری .
بهبود فشارخون و کاهش کلسترول بد بدن .
کاهش ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی .
بهبود عملکرد متابولیکی بدن .
افزایش سلامت دستگاه تنفسی و کاهش خطر ابتلا به آسم .
از دیگر ارزش غذایی چاودار پیشگیری از سرطان است .
پاکسازی پوست صورت و جوانسازی آن.
افزایش رشد مو و تقویت آن .
بهبود آرتروز و رماتیسم .
درمان پوکیاستخوان و بهبود استحکام دندان و استخوان .
عوارض احتمالی چاودار
چاودار جدای از ارزش غذایی بالا حاوی مقداری گلوتن می باشد که اگر شما به بیماری سلیاک مبتلا هستید یا رژیم غذایی بدون گلوتن را مصرف میکنید، بهتر است مصرف نشود. هنوز مطالعاتی دقیق از اثر چاودار بر زنان باردار و شیرده انجام نشدهاست، پس بهتراست از مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی اجتناب شود.